Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Εθνικιστικά κόμματα αποτελούν το νέο ισχυρό παγκόσμιο ρεύμα μετά την αποτυχία φιλελεύθερων και αριστερών


Τα Εθνικιστικά κόμματα αποτελούν το νέο ισχυρό παγκόσμιο ρεύμα μετά την αποτυχία φιλελεύθερων και αριστερών
Προβάδισμα Trump στις ΗΠΑ, το AfD στο Βερολίνο ο «νικητής», ο Putin ξανά πρώτος στην Ρωσία και στο 9% η Χρυσή Αυγή
Αν και ο Donald Trump ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων δεν ανήκει στην κατηγορία των εθνικιστών με την αυστηρή έννοια του όρου ωστόσο ορισμένες ιδέες του προσομοιάζουν με ορισμένων δημοκρατικών εθνικιστικών κινημάτων της Ευρώπης. Ο Trump θα είναι μια πολύ καλή επιλογή για τις ΗΠΑ σε αντίθεση με την Clinton όπου οι δραστηριότητες του Clinton Foundation αποδεικνύει ότι… όλα τα αραβικά κράτη και περίεργα καθεστώτα είναι οι χρηματοδότες του. 

Ο Trump ανακάμπτει στις ΗΠΑ και αρχίζει να αποκτά υπεροχή δημοσκοπικά έναντι της Clinton ενώ στην Ευρώπη ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην μεγάλη δημοσκόπηση των Los Angeles Times η δημοσκόπηση της USC έδωσε ισχυρό προβάδισμα 7 μονάδων στον Trump με ποσοστό 48% έναντι 41% της Hillary Clinton. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας προηγείτο η Clinton με +1% άρα ο Trump κάλυψε σε διάστημα ενός μήνα περίπου 8 μονάδες.  
Ακόμη πιο χαρακτηριστική η περίπτωση της δημοσκόπησης του FOX News όπου πάλι προηγείται ο Trump με 1% και συγκεκριμένα 46% έναντι 45% της Hillary Clinton. Η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις κλείνει πολύ επιθετικά και ο Trump έχει αποκτήσει προβάδισμα. Ρόλο στην δημοσκοπική ανατροπή έχει διαδραματίσει μεταξύ άλλων και η υγεία της Clinton, το λιποθυμικό επεισόδιο έχει επιδράσει αρνητικά… στην υποψηφία των δημοκρατικών Clinton. 
Ο μεγάλος νικητής στο Βερολίνο το AfD
Στην πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία ο εθνικισμός ισχυροποιείται και όπως αποδείχθηκε στις εκλογές του Βερολίνου σοσιαλιστές και χριστιανοδημοκράτες υπέστησαν μεγάλη ήττα ενώ αντιθέτως το εθνικιστικό κίνημα Εναλλακτική για την Γερμανία AfD ήταν ο μεγάλος νικητής με ποσοστό ρεκόρ και σε μικρότερο βαθμό το FDP.  Με βάση τα πρώτα στοιχεία το SPD οι σοσιαλιστές ήρθαν μεν πρώτοι αλλά υπέστησαν μεγάλες απώλειες με 21,5% στις εκλογές στο Βερολίνο. 
Δεύτερο κόμμα επίσης με μεγάλες απώλειες το CDU της Merkel με 17,6% και τρίτο κόμμα το Linke με 15,7% με οριακή αύξηση. Την μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή αύξηση σημείωσε το AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία το εθνικιστικό κίνημα της Γερμανίας με 14,1% αποτελώντας την μεγάλη έκπληξη. 
Στην Ρωσία το κόμμα «United Russia Party's» κέρδισε στην Δούμα 
Στις εκλογές 18 Σεπτεμβρίου του 2016 στην Ρωσία για την Δούμα το κόμμα Ενωμένη Ρωσία United Russia Party's του Dmitry Medvedev βασικού συνεργάτη του Putin κέρδισε με 45,95% ή 238 έδρες σε σύνολο 450 εδρών. Οι φιλελεύθεροι δημοκράτες κέρδισαν 15,3% το Κομουνιστικό Κόμμα 14,9% και το κεντροαριστερό Δίκαιη Ρωσία 8,1%. 
Η Χρυσή Αυγή ισχυροποιείται στην Ελλάδα με ποσοστά 9% 
Ισχυροποιείται η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα καθώς με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα βρίσκεται στο 9%. Η Χρυσή Αυγή με τις πατριωτικές και εθνικιστικές της θέσεις σταδιακά αυξάνει τα ποσοστά της και αποτελεί το μόνο κόμμα σταθερά που αυξάνει ποσοστά. Η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση και τα αδιέξοδα στρέφουν τους πολίτες στα πατριωτικά κόμματα που εκφράζουν την έννοια του έθνους - κράτους. Η παγκοσμιοποίηση ωφέλησε και έβλαψε τις κοινωνίες ταυτόχρονα. 
Το συμπέρασμα 
Στην Ρωσία, στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Γαλλία, την Βρετανία θα πατριωτικά κόμματα ενισχύονται. Τα πατριωτικά - εθνικιστικά κόμματα αποτελούν το νέο ισχυρό παγκόσμιο ρεύμα και τάση μετά την αποτυχία των φιλελεύθερων και αριστερών.
bankingnews.gr