Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Κατάφεραν να καταστρέψουν μέχρι και τον “μύθο” των Leopard οι τούρκοι στην Συρία - Στο έλεος των τζιχαντιστών τα άρματα μάχης που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ


Κατάφεραν να καταστρέψουν μέχρι και τον “μύθο” των Leopard οι τούρκοι στην Συρία - Στο έλεος των τζιχαντιστών τα άρματα μάχης που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ
Επί δεκαετίες τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ελλάδα και η Τουρκία. Άρματα μάχης αυτού του τύπου έχουν δοκιμαστεί υπό συνθήκες πολέμου σε πολλά μέτωπα, κυρίως εκεί όπου ο γερμανικός στρατός επιχειρεί η επιχειρούσε υπό την σημαία του ΝΑΤΟ. Σε αυτά τα μέτωπα ποτέ ως τώρα δεν είχε αναφερθεί απώλεια-καταστροφή άρματος μάχης Leopard.

Τον μύθο του άτρωτου Leopard κατάφεραν να καταστρέψουν τις τελευταίες εβδομάδες οι Τούρκοι, οι οποίοι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας απώλεσαν τουλάχιστον 10 άρματα του τύπου 2Α4, τα οποία καταστράφηκαν  από τους έως τώρα συμμάχους τους ισλαμοσυμμορίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει 50 άρματα αυτού του τύπου στην περιοχή. Οι τζιχαντιστές κατάφεραν να καταστρέψουν τα Leopard γνωρίζοντας το τρωτό σημείο τους που είναι η πίσω θωράκιση του άρματος. Τα Leopard 2A4  έχουν κατασκευαστεί για μετωπικές επιχειρήσεις-μονομαχίες, για αυτό και η έμπροσθεν θωράκιση τους είναι πολύ ισχυρή, ενώ η πίσω λιγότερο ισχυρή και ως εκ τούτου σχετικά τρωτή. Στις μάχες την πόλης Αλ Μπαμπ τα τουρκικά άρματα εβλήθησαν από πίσω με καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής-προέλευσης (οποία ειρωνεία!) και καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ τα πληρώματα τους πιθανότατα δεν επέζησαν.
Οι επιχειρήσεις των αρμάτων μάχης σε πόλεις είναι δύσκολες και απαιτητικές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ενεδρεύουν αντίπαλοι εξοπλισμένοι με σύγχρονα καθοδηγούμενα αντιαρματικά όπλα. Ει δυνατόν υπό τέτοιες συνθήκες η αλληλοκάλυψη των αρμάτων με άλλα άρματα ή βαρέα οπλισμένα οχήματα είναι απολύτως αναγκαία, κάτι που απ’ ότι φαίνεται αγνόησαν οι Τούρκοι. Ειδήμονες υποστηρίζουν ότι τα Leopard δεν ενδείκνυνται για επιχειρήσεις σε πόλεις ή σχετικά περιορισμένους χώρους λόγω της δομής της θωράκισης τους, η οποία μπορεί βέβαια να ενισχυθεί δια της λεγόμενης ενεργής θωράκισης, που όμως δεν διαθέτουν τα τουρκικά Leopard 2A4. Η ενεργή θωράκιση αποτελείται από επιπλέον πλάκες σύνθετου υλικού (composite material) στις οποίες έχουν ενσωματωθεί εκρηκτικά. Η καταστροφική ισχύς του αντιαρματικού βλήματος που χτυπάει το άρμα αποδυναμώνεται από την έκρηξη της θωράκισης, όμως αυτή η ενεργή εξουδετέρωση μπορεί να τραυματίσει στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στο περιβάλλον, ενώ η ενεργή θωράκιση αυξάνει και το συνολικό βάρος του άρματος.
Αυτό που τελικά κατάφεραν οι Τούρκοι στην Αλ Μπαμπ είναι να σκοτώσουν τον «μύθο» των Leopard, ένας μύθος που καταστράφηκε με την συμβολή πρώην συμμάχων που έκαναν μάλιστα χρήση αμερικανικών αντιαρματικών όπλων προερχομένων από τους έως τώρα χορηγούς τους.
Γ. Λιναρδής