Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ανοίγουν τα αρχεία της Sigurimi στην Αλβανία - Να δούμε επιτέλους πόσοι «Έλληνες» ήταν με τον Χότζα



Ανοίγουν τα αρχεία της Sigurimi στην Αλβανία - Να δούμε επιτέλους πόσοι «Έλληνες» ήταν με τον Χότζα
23 χρόνια μετά τον θάνατο του αιμοσταγούς κομμουνιστή δικτάτορα της Αλβανίας Εμβέρ Χότζα και 26 χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του, φαίνεται ότι επιτέλους ανοίγουν τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας (της περιβόητης Sigurimi) του καθεστώτος. Η υπόθεση αυτή αξίζει της προσοχής, πρώτα απ΄όλα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους προσωπικά για την τύχη δικών τους ανθρώπων, αλλά και από τους ειδικούς, που τις επόμενες ημέρες θα μπορούν να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις.

Η Αλβανία είναι από τις τελευταίες πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ευρώπης που ανοίγει τα αρχεία των μυστικών της υπηρεσιών για την περίοδο του κομμουνισμού. Μέχρι τώρα υπήρχαν πολλές αντιστάσεις, αφού πολλά άτομα είναι ακόμη εν ζωή και κάποιοι αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο για τη δραστηριότητά τους στο παρελθόν. Η πολιτική και κοινωνική ζωή της Αλβανίας από το 1944, όταν ανήλθε στην εξουσία το κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα και μέχρι την πτώση του το 1991, καθορίστηκε από την δράση της Sigurimi, σε μια χώρα που πορεύτηκε εντελώς απομονωμένη, με πλήρη εξαθλίωση του κόσμου. Περισσότερα από 100.000 άτομα κατέληξαν σε στρατόπεδα εργασίας, άλλοι 20.000 κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές και υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 άτομα είτε εκτελέστηκαν είτε εξαφανίστηκαν.
Ανάμεσά τους και αναρίθμητοι Έλληνες της κατεχόμενης Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι πλήρωσαν με πολύ σκληρό τίμημα το γεγονός ότι ήταν Έλληνες στην καταγωγή και (κυρίως) στην συνείδηση. Οι κυβερνητικοί παράγοντες της Αλβανίας αναφορικά με τα αρχεία κάνουν λόγο για εκατομμύρια σελίδες εγγράφων και δεκάδες χιλιάδες σελίδες ατομικών φακέλων. Όμως, από πολλές πλευρές, εκφράζονται ερωτηματικά για την σημερινή κατάσταση των αρχείων δεδομένου ότι ένα μέρος καταστράφηκε πρώτα το 1990 – 1991, όταν στην εξουσία ήταν ακόμη οι επίγονοι του Εμβέρ Χότζα, αλλά και την άνοιξη του 1997 κατά την εξέγερση με το σκάνδαλο των πυραμίδων.
Παρά τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται από τα πολιτικά πρόσωπα για συνεργασία με τη Sigurimi, ελάχιστοι έχουν αποδεχθεί την συνεργασία μαζί της. «Τα αρχεία περιέχουν πολλά οδυνηρά μυστικά για πολλούς Αλβανούς. Με το άνοιγμά τους θα μπει τέλος και στην προσπάθεια εκμετάλλευσης και χειραγώγησης που επιχειρείται από κάποιους», δήλωσε ο επικεφαλής του οργάνου στο οποίο ανατέθηκε η προστασία και διαχείριση των αρχείων. Οι ιστορικοί και οι ειδικοί προσδοκούν να βρουν στοιχεία σε σκοτεινές πτυχές του κομμουνιστικού καθεστώτος. Υπάρχουν, όμως, και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είτε οι συγγενείς τους, για εκείνους που είτε φυλακίστηκαν είτε εκτελέστηκαν είτε εξαφανίστηκαν. Και η αποκάλυψη των σχετικών στοιχείων αναμένεται να προκαλέσει ταραχή για πολλούς.
Ανάμεσά τους, φυσικά, και σε κάποιους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι έχοντας προδώσει καταρχάς την ίδια τους την ψυχή και την εθνικότητα, δεν δίστασαν να συνεργαστούν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, με το καθεστώς του Χότζα, οδηγώντας χιλιάδες Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στην φυλακή, την εξορία, την δήμευση περιουσιών και τον θάνατο. Και δεν αναφερόμαστε τόσο στους φανερούς συνεργάτες του καθεστώτος, οι οποίοι είναι γνωστοί για την αθλιότητα που  χαρακτήριζε τα έργα και τις ημέρες εξύμνησης του ανθέλληνα Χότζα, αλλά όσους συνεργάζονταν στα κρυφά με την Sigurimi και σήμερα παριστάνουν τους «αντιστασιακούς» στο τότε καθεστώς.
Η αποκάλυψη των ονομάτων τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ακριβώς για να ξεχωρίσουν επιτέλους οι πραγματικοί πατριώτες από τους προδότες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ