Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Μειοψηφία οι χριστιανοί στην Γερμανία σε 20 χρόνια: Εικόνα από την Ευρώπη του μέλλοντος;



Μειοψηφία οι χριστιανοί στην Γερμανία σε 20 χρόνια: Εικόνα από την Ευρώπη του μέλλοντος;
Μια εικόνα από ένα μέλλον αντιστρόφως ανάλογο από την μέχρι τώρα ιστορική πορεία της Ευρώπης φαίνεται να σχηματίζεται στον ορίζοντα καθώς μειοψηφία στο έδαφός τους θα είναι σε 20 χρόνια οι χριστιανοί της Γερμανίας, αφού, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, οι πιστοί του χριστιανισμού πληθυσμιακά μειώνονται και γερνούν, την ίδια ώρα που το Ισλάμ ανθεί και μετεγκαθίσταται δυναμικά στη γηραιά ήπειρο μέσω των μεταναστών.

Οι μιναρέδες αυξάνονται την ίδια ώρα που εκκλησίες κλείνουν ή συνενώνονται και τζαμιά τεραστίων διαστάσεων, που αποτελούν, εκτός από χώρους προσευχής, και χώρους συνεστίασης και κοινωνικοποίησης για χιλιάδες μουσουλμάνους, ανεγείρονται. Σήμερα η ανέγερση ενός τεμένους εγείρει πολλά ζητήματα καθώς, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αποτελεί εστία γκετοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης, πηγή φόβου και απειλής λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ισλαμιστικού εξτρεμισμού, την ίδια ώρα που το αντίπαλο δέος, ο χριστιανισμός, φθίνει.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γερμανική Διάσκεψη των Επισκόπων για τους πιστούς του χριστιανισμού στη Γερμανία το 2016 είναι συγκλονιστικά και ενδεικτικά. Μέσα σε έναν χρόνο η γερμανική Καθολική Εκκλησία έχασε 162.093 πιστούς, ενώ 537 ενορίες έκλεισαν. Από το 1996 έως σήμερα το ένα τέταρτο των καθολικών κοινοτήτων έχει πάψει να υφίσταται. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι χριστιανοί στη Γερμανία θα έχουν γίνει μειονότητα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια! Περίπου το 60% των πολιτών της χώρας δηλώνουν σήμερα χριστιανοί, κυρίως καθολικοί και προτεστάντες, όμως ο αριθμός αυτός μειώνεται κατά 500.000 ετησίως μόνο από τους θανάτους.
Μεταξύ του 2010 και του 2015 οι θάνατοι χριστιανών ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά σχεδόν 6.000.000. «Οι στατιστικές αποτυπώνονται απόλυτα στην εικόνα που αντικρίζει κανείς τα πρωινά της Κυριακής στις γερμανικές πόλεις, δηλαδή στις άδειες εκκλησίες» επιβεβαίωσε με θλίψη ο θεολόγος Τζορτζ Βίγκελ. Ενδεικτικά, στην μητρόπολη του Τριρ, τοποθεσία της παλαιότερης καθολικής κοινότητας, ο αριθμός των ενοριών θα μειωθεί από 903 σε 35 έως το 2020, σύμφωνα με τον επίσκοπο Στέφαν Ακερμαν - μείωση άνω του 90%. Στη μητρόπολη του Εσεν έχουν ήδη κλείσει μέσα σε λίγα χρόνια περισσότερες από 200 ενορίες. Ο αριθμός τους μειώθηκε από 259 σε 43. 
Σύμφωνα με την μελέτη του ευρωπαϊκού οργανισμού Network of European Foundations «Mosques in Europe. Why a solution has become a problem», πριν από επτά χρόνια υπήρχαν κατά προσέγγιση στην Ευρώπη 11.000 τεμένη. Η Γερμανία κρατούσε από τότε τα πρωτεία, έχοντας τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι έχει 2.600 τζαμιά με περίπου 1.269 μουσουλμάνους ανά τζαμί, όταν τη δεκαετία του 1980 υπήρχαν μόλις 700 τεμένη στη γερμανική επικράτεια.
Το πιο ενδιαφέρον είναι βέβαια ότι τα 900 από αυτά τα ελέγχει η Τουρκία, είτε απευθείας από το κράτος είτε μέσω της οργάνωσης DITIB, της Τουρκικής - Ισλαμικής Ενωσης Θρησκευτικών Υποθέσεων. Η DITIB έχει χτίσει εκατοντάδες τζαμιά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και έχει φροντίσει για τη στελέχωσή τους με κληρικούς, των οποίων τους μισθούς πληρώνει από τα ταμεία της. Σε αριθμό τζαμιών στην Ε.Ε. την Γερμανία ακολουθούν η Γαλλία με 2.100 τεμένη, το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.500, η Ιταλία με 764, η Ισπανία με 668 και το Βέλγιο με 330. 
Η προοπτική της υπεροχής των μουσουλμάνων σε 20 χρόνια στην Γερμανία σε συνδυασμό με την είδηση ότι στην Βιέννη οι μουσουλμάνοι μαθητές είναι ήδη περισσότεροι από τους καθολικούς έρχονται σε σύμπνοια με τα όσα αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, για την σταδιακή αποχριστιανοποίηση της Ευρώπης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ