Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Σκουρλέτης, Βούτσης και Βίζερ σε κοινή γραμμή: Τα Μνημόνια θα συνεχιστούν και μετά τον Αύγουστο του 2018


Σκουρλέτης, Βούτσης και Βίζερ σε κοινή γραμμή: Τα Μνημόνια θα συνεχιστούν και μετά τον Αύγουστο του 2018
Οι λαλίστατοι πολιτικοί απατεώνες της «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης έχουν αρχίσει τα μισόλογα και τις δικαιολογίες για την λεγόμενη «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο, καθώς το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν τους πανηγυρισμούς κάνοντας λόγο για μία νέα κατάσταση με λιγότερες παρεμβάσεις από πλευράς δανειστών.

«Δεν θεωρώ ότι ξεμπερδεύουμε έπειτα από τον Αύγουστο. Είναι σαφές όμως, ότι μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη σε συνέντευξη που έδωσε στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο κόκκινο».
Λίγο νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύμματος είχε κινηθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε ότι «Η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει έξοδο από τις προσυμφωνημένες αξιολογήσεις και από την ανάγκη των δόσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι βγαίνουμε από την κρίση».
Είναι προφανές ότι οι δύο συριζάνθρωποι δημιουργούν από τώρα το κατάλληλο κλίμα για να δικαιολογηθεί η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και μετά τον Αύγουστο του 2018. Και βεβαίως, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να κινηθούν στην ίδια γραμμή με τον απερχόμενο επικεφαλής του Euro Working Group (EWG) Τόμας Βίζερ, ο οποίος με συνέντευξη του στην «Καθημερινή» έκλεισε την πόρτα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια και της δραστικής αναδιάρθρωσης του χρέους.
«Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία» επισήμανε. Δηλαδή, η ελάφρυνση κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι, ενώ, αν γίνει, θα συνοδευτεί από αυστηρές δεσμεύσεις μνημονιακού τύπου. Τρεις δηλώσεις – απόψεις με κοινό παρονομαστή την διαιώνιση της σκληρής μνημονιακής γραμμής επ’ αόριστον.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ