Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Θυσία η πρώτη κατοικία στις τράπεζες στον βωμό της τρίτης αξιολόγησης


Θυσία η πρώτη κατοικία στις τράπεζες στον βωμό της τρίτης αξιολόγησης
Ακόμη μια «λευκή πετσέτα» έριξε η «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση την Δευτέρα στην Βουλή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση μετά την υπόδειξη των πιστωτών, κάνει πλέον πιο σύντομες και ταυτόχρονα απρόσωπες τις διαδικασίες, με στόχο να τρέξουν αμέσως οι πλειστηριασμοί ακόμα και για την πρώτη κατοικία.

Αντίστροφα μετρά και η ισχύς του νόμου Κατσέλη, ο οποίος λήγει στο τέλος του 2018, αφήνοντας από την επόμενη μέρα εντελώς απροστάτευτους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και οφειλέτες, αφού οι δανειστές εμφανίζονται ανένδοτοι στο ενδεχόμενο έστω και μικρής παράτασης.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τον νόμο Κατσέλη, δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με αποτέλεσμα από 1/1/2019 να μην υπάρχει κανένα απολύτως πλαίσιο προστασίας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αντιθέτως, όσο θα εκπνέει η προθεσμία του νόμου τόσο θα αυξάνονται τους επόμενους μήνες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Από τις 21 Φεβρουαρίου 2018 όλοι οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και από την 1η Μαΐου 2018 ηλεκτρονικά θα γίνονται και οι πλειστηριασμοί που αφορούν χρέη προς τη Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και από 500 ευρώ και άνω.
Ακόμη και η άτυπη συμφωνία την οποία η κυβέρνηση επικαλείται ότι είχε κάνει με τις τράπεζες, ώστε να μην εκπλειστηριάζουν πρώτες κατοικίες κάτω από 300.000 ευρώ, αποδεικνύεται σήμερα κενή περιεχομένου. Αντίθετα, ακολούθησε τις απαιτήσεις των θεσμών, οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να προχωρήσουν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς όχι μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά και για τα χρέη προς το Δημόσιο.
Το δυσοίωνο μέλλον για τους οφειλέτες είχε διαφανεί και από τις συζητήσεις που προηγήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο αναφορικά με ενδεχόμενες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, συζητήσεις που αφορούσαν μόνο την αυστηροποίησή του σε ορισμένα σημεία, κάτι που ζητούν μετ' επιτάσεως οι τράπεζες ακόμη και για το διάστημα πριν από την κατάργησή του.
Έτσι, αφού η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς καμία αλλαγή στο κρίσιμο αυτό θέμα, στη νέα τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση που θα αρχίσει την άνοιξη, τα περιθώρια παράτασης της προστασίας για εκείνους που πληρούν τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2018 είναι όπως όλα δείχνουν ανύπαρκτα. Άλλωστε οι θεσμοί θεωρούν ότι στο μέτωπο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και πλέον ζητούν από την κυβέρνηση και τις τράπεζες να «τρέξουν» τους πλειστηριασμούς χωρίς περιορισμούς.
Άλλη μια τρανή (όσο και θλιβερή) απόδειξη ότι το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» μετετράπη πρακτικά σε «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ