Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Νέα Δημοκρατία: Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ψηφοθηρία

Νέα Δημοκρατία: Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ψηφοθηρία

Άρθρο από την εφημερίδα "Εμπρός"
Ποιο είναι τελικά το πολιτικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη; Είθισται τους μήνες που προηγούνται μιας εκλογικής αναμέτρησης, τα κόμματα εξουσίας να ετοιμάζουν το δικό τους «αφήγημα». Να αναπτύσσουν δηλαδή εκείνον τον πολιτικό σχεδιασμό που θα τους διακρίνει από τους αντιπάλους ώστε με τα απαραίτητα διλλήματα προς τους ψηφοφόρους, να επικρατήσουν.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μας έχει δώσει μια γεύση του δικού του αφηγήματος: Η «έξοδος από τα Μνημόνια» και ο «πόλεμος κατά της διαπλοκής». Δεν έχει καμία σημασία να αναφέρουμε ότι είναι για γέλια όσο ήταν και το “success story” του Αντώνη Σαμαρά. Τα μνημόνια θα συνεχιστούν με άλλη μορφή και η διαπλοκή δεν δέχτηκε ούτε ένα σοβαρό πλήγμα στα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη, δείχνει να αναμένει την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να επιδιώκει καν να εφεύρει το δικό της παραμύθι. Τα στελέχη της είναι τόσο εξαντλημένα στις εσωκομματικές δολοπλοκίες, που μάλλον δεν περισσεύει ενέργεια για οτιδήποτε άλλο.
Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Στο «Μακεδονικό» αλλάζει τις θέσεις της σαν τα πουκάμισα. Αρχικά η δημόσια θέση της παράταξης ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Το έχει υποστηρίξει δημοσίως ο ίδιος ο πρόεδρός τηας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, και αφού μεσολάβησαν τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η επικοινωνιακή γραμμή άλλαξε λίγο και για… λίγο. Ώσπου φτάνουμε στην θέση… «δεν ξέρω / δεν έχω αποφασίσει», όπως την εξέφρασε και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δήλωσε: «Θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν έχω προεξοφλήσει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας»! Είναι σοβαρά πράγματα αυτά για ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα; Αφήνουμε την απάντηση στην κρίση σας και συνεχίζουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει θα «τελειώσει» τα Μνημόνια. Μας τα ξαναείπαν το 2015 αλλά ας δεχθούμε ότι αυτό είναι το «αφήγημά» τους: Να… σκίζουν μνημόνια. Η Νέα Δημοκρατία τι θα εφαρμόσει; Τι θα κάνει για την ανεργία, τον δημόσιο τομέα, τις συντάξεις; Να βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει; Να ρωτήσουμε ένα μέντιουμ;
«Ήξεις, αφήξεις» σε όλα η ΝΔ! Βγήκε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Σαμαράς και μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Στο κόμμα υπήρξε λέει, «αναβρασμός». Γιατί άραγε; Έχουν ακούσει τις δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα; Ο ίδιος έχει ταχθεί ΥΠΕΡ της συνεργασίας και μάλιστα έχει δηλώσει πως αυτό θα ήθελε να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ. Δηλαδή, Νυν υπέρ πάντων… ΠΑΣΟΚ!
Βγάζει κανένας άκρη από τις θέσεις της ΝΔ; Ούτε τα ίδια τα στελέχη της! Το μόνο που βλέπουν μπροστά τους είναι η προοπτική της εξουσίας. Σαν να μην υπάρχει αύριο. Και η εκλογική νίκη πιθανώς θα έρθει. Όμως τον «λογαριασμό» θα τον πληρώσουμε (πάλι) όλοι μαζί. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να «διώξει» προσωρινά την αριστερά αλλά εκείνη δεν θα πάει πολύ μακριά γιατί η ίδια η Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη εγγύηση πως η αριστερά θα επιστρέψει!
Κόμμα τυχοδιωκτών, χωρίς πραγματικές θέσεις και όραμα για το αύριο, θα αρκεστεί να διεκδικήσει μια πολιτική νίκη από την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας σαν αφήγημα το… «βλέποντας και κάνοντας».
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ